ME/CVS

ME/CVS

ME/CVS is een niet-aangeboren, chronische en complexe multisysteemziekte. Mensen met ME/CVS zijn niet alleen uitgeput vermoeid, maar hebben ook andere chronische klachten, waaronder (vaak) pijn. ME/CVS heeft een onvoorspelbaar verloop: elke dag kan – zonder aanleiding – weer anders zijn.  Hoe ga je hier mee om, op welke wijze krijg je grip en  op de mogelijkheden die je nog wel hebt. Ergotherapiepraktijk ExTRA helpt bij het vinden van de juiste handleiding bij je eigen mogelijkheden. Dit word gedaan door samen de balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid.

Wat is balans tussen belasting en belastbaarheid
Belasting gaat over datgene wat van het lichaam gevraagd wordt. Belastbaarheid gaat over datgene wat het lichaam aankan. De uitdaging is te zoeken naar een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid.

Wat als er moeilijkheden zijn binnen de balans tussen belasting en belastbaarheid.
Iedereen rent zichzelf wel eens voorbij. De dagen zijn vol geplant met activiteiten. Voor een gezond mens hoeft dit geen probleem te zijn. Na voldoende nachtrust of bijvoorbeeld een rustig weekend, kun je er weer fris tegen aan. Bij mensen met pijn- en /of vermoeidheidsproblematiek is de hoeveelheid activiteiten die ze aankunnen minder dan ze gewend waren. Sommigen hebben moeite hun dagplanning daaraan aan te passen.

activiteitenwegerverloop

Wat doet ExTRA met balans tussen belasting en belastbaarheid.
Extra stelt samen met u vast welke en hoeveel activiteiten u kunt doen zonder uzelf onder of over te belasten. ExTRA maakt door gebruik te maken van de Activiteitenweger de belasting voor de dag/week meetbaar. Het geeft u een meetbare richtlijn voor het optimaal indelen van uw dag of week. De therapie binnen ExTRA zet u aan tot het maken van keuzes en stimuleert daarmee een actieve houding om een blijvende gedragsverandering te realiseren.